#Danske dråber og levende myrer på Food Festival

Danske dråber og levende myrer på Food Festival

Winers besøgte Food Festival ved Tangkrogen søndag. Vi gik selvfølgelig benhårdt efter området “Nordiske Dråber”. De danske mikrobryggerier og -destillerier var stærkt repræsenterede med et bredt udvalg af produkter: Fra saft og øl til whisky, gin, frugtvin og meget mere.

Vi koncentrerede os primært om gin og frugtvin – med enkelte afstikkere. Læs her om vores oplevelser og indtryk af de danske producenter:

Fary Lochan

Vi smagte på deres gin (den almindelige). En frisk gin med lette enebær, agurk og citrus-noter. En skøn gin, som er virkelig behagelig. Fary Lochan er mest kendt for whisky-produktionen, så man fristes til at tænke at dette blot er en lille sidegesjæft. Det er det måske også, men den rammer vores smagsløg rigtig godt og vi ser frem til at prøve den med tonic.

 

Sams Island Destillery

Som navnet antyder holder de til på Samsø, hvor de brygger en gin på Samsø-ingredienser. Den helt store gimmick er orangemyren, der bruges som krydderi. Vores naturlige interesse ledte til at Kristina endte med at spise en orangemyre – levende! Smagen overraskede ved at være kraftig citrus og appelsin . Se Kristina spise myren her.

Sådan en oplevelse skal skyldes ned: Ginnen fra Sams Island har en klassisk tydelig enebærsmag og urtenoter med et svag hint af appelsinskal. Denne gin er en dyr sag, så en sådan myre-farm kan ikke være helt billig i drift. Historien er sjov, men faktisk synes vi det er ærgerligt, at det ikke kommer mere til udtryk i produktet – hvorfor ligger der ikke et par myrer i bunden af flasken?

 

Frederiksdal

Rækken af vine brygget på kirsebær er imponerende – så vi smagte lidt forskelligt, men uden at komme igennem hele sortimentet . Den anmelderroste kirsebærlikør skulle vi selvfølgelig smage: En kraftig kirsebærsmag uden at blive kvalm, den er stadig sød og et rigtig godt bud til en kvalitets kirsebærlikør som alle generationer kan være med på – dog må vi indrømme at vi personligt savner syre og intensitet. Men af en traditionel kirsebærlikør er den virkelig i top.

Frederiksdal sparkling er en virkelig lækker mousserende vin på pære og kirsebær. En smuk farve og dejlig lethed, som stadig emmer af frugt. Den er ikke for sød og har en dejlig dybde, som giver den karakter.

Årgangsvinen Frederiksdal 2015 – Vi nærmer os en sød rødvinsagtig-karakter eller let portvin. Vi har lidt svært ved at placere den og bestemme os for hvornår denne vin passer godt ind, men vi er enige om, at den er rar at drikke og helt sikkert kan gå til noget mad. Den er kraftig på frugt – vores skarpeste konklusion på denne, er vist at den skal afprøves igen – hvilket også må siges at være en kvalitet i sig selv.

 

Møllerup Gods

Producerer en lang række fødevarer som inkluderer hamp. Hemp Gin har de produceret sammen med Nyborg Destilleri. Den er krydret, men lige til. Dertil laver de også Hemp Tonic, som passede dejligt til ginnen. Om man kan smage hampen har vi dog svært ved at bedømme, men Møllerup Gods begrunder også brugen af hamp med dens mange gode ernæringsmæssige egenskaber. Vi savner igen at ginen i højere grad repræsenterer det produkt, som er med til gøre den speciel – ellers er det jo blot en god historie.

 

Den Jyske Vinmager

Italienske druer er blevet omdannet til vin i det Østjyske. Den Jyske Vinmager producerer hhv. en rødvin på Cabernet Sauvignon og Syrah samt en hvidvin på Chardonney. Rødvinen er sød, fyldig og saft-agtig. Hvidvinen er fyldig med vanille og tropisk frugt . Vi var slet ikke imponerede – vinene mangler karakter og balance.

 

Snoremark

Honning sammen med æblemost giver Snoremarks mjød-produkter. Mjød smagen er her meget domineret af æblen, og vi oplever en mere frugtagtig vin. Snoremark har fire forskellige mjød’s med hver deres karakter – de er dog rimelig ens alligevel. De fire udgaver passer godt i forkellige sammenhæng, men vores favorit må være havtornen, som har en let syre og valnøddetoner.

 

Cold Hand Winery

Vi kender efterhånden Cold Hand Winery rigtig godt, og vi nyder fortsat deres skønne drikke. Især er deres æbleprodukter helt i top. I anledningen af, at vi havde smagt lidt på Frederiksdal på Food Festival, måtte vi også smage på Cold Hand Winery’s Prunus Nigra (igen), som kan noget helt andet end vi oplevede hos Frederiksdal. Kirsebærsmagen er fremtrædende og fremstår ren, syren giver den dejlig friskhed – Vi er (stadig) ret vilde med den.

Tilbage til æblerne: Vi drak “isvinen” Malus Danica og Malus X – Feminam, som er en Avec. Frugten er dejlig intens i dem begge og smager tydeligt et familieskab. Malus Danika er lettere, mere vinagtig, mens Feminam har en kraftigere alkohol, som giver den en skøn intensitet. Vi elsker den måde de har valgt at fremhæve æblesmagen, så også syren er tydelig. Vi vender helt uden tvivl tilbage til disse igen og igen.

 

Food Festival foregik ved Tangkrogen i Aarhus 1.-3. september 2017.

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *