#Pfalz – Tysk elegance med laid back stil

Pfalz og Die Deutsche Weinstraße

På roadtrip mod Frankrig har vi haft nogle dage i Pfalz – som byder på spændende vin. Lige fra det helt klassiske til spændende nye vinbønder, der tør at udforske og sætte nye standarder. Pfalz ligger i det sydvestlige hjørne af Tyskland, sammen med flere andre vindistrikter Floden Rhinen er dens livskilde.

Vinregionen Pfalz går fra den lille hyggelige by Bockenheim i nord til Schweigen-Rechtenbach i syd. Gennem regionen løber den tyske vinrute (Die Deutsche Weinstraße), som blev fastlagt i 1935. Ruten er skiltet med gule Weinstraße skilte gennem hele turen.

De små landsbyer oser af idyl. Her er vinhuse på hvert andet gadehjørne – kommer du derfra uden vin er det din helt egen skyld!

Vinen i Pfalz

Pfalz regionen har gennem historien både været fransk og tysk – på flere måder minder regionen om Alsace i både mentalitet og i det klassiske vin-udtryk, dog med mere frihed i drue- og metodevalg og med tyske druer ind fra sidelinjen. Riesling er drue nr.1 og derfor er det også hvidvinene, der tager føringen med ca. 2/3 af vinproduktionen. Ellers finder man de klassiske franske druer med tyske navne Weissburgunder (Pinot blanc), Grauburgunder (Pinot Gris) og Spätburgunder (Pinot Noir).  De typiske tyske: Dornfelder, Müller-Thurgau og Blauer Portugieser er også klassiskere i Pfalz – og noget af det der eksperimenteres med hos de moderne vinhuse. Rondo og Saint Laurent møder vi også flere steder – altså en noget blandet landhandel af druer, som også er med til at gøre vinudforskningen spændende.

Klassiskeren er de tørre mineralske hvidvine og mousserende (sekt) på riesling, men spændet for de hvide vine er generelt bredt. Pfalz byder selvfølgelig på de klassiske Spätburgunder (Pinot Noir) i den lette og skrøbelige stil, men også på tungere og dybere rødvine som f.eks. Dornfelderen, der kan klare grillmad og krydderier – og som ligeledes er tør i udtrykket. Spændende fadlagerede vine, enten underspillet eller med fuld gas, findes især hos de nye moderne vinbønder som udfordrer regionens traditioner.

På vinbar

Med vores base i Bad Dürkheim var der rig mulighed for at rejse ud til de mange gode vinhuse.  Men også lege turist og se den hyggelige kurby. Bl.a. et gammelt saltanlæg der efter sigende skulle lindre diverse sygdomme ved indånding af den salte fugtige luft. Med alt det salt indenbords trænger tørsten sig på. Derfor er det oplagt at besøge det lille torv, som byder på spændende vinbarer. På vinbar får man smagt noget forskelligt og får en ide om vinhuse, der kan være spændende at besøge. Og med 3-5 euro glasset er det helt OK 🙂 Tip: Et almindelig glas vin i Pfalz er velfyldt! Så bed om et lille glas vin (alm. dansk størrelse), så du i stedet kan smage noget forskelligt – med mindre du selvfølgelig har forelsket dig i en helt bestemt vin.

De to vinbarer i Bad Dürkheim:

  • Michlers Haus Der Guten Weine – Den lille hyggelige vinbar i traditionel stil med gode vine – både det klassiske og det mere skæve vin på hylderne. En fortælleglad ung vinmand bag skranken, der gerne fortæller vidt og bredt om vinbønderne. Du kan side ude på gadehjørnet og betragte livets gang, mens du nyder et par glas i den afslappede atmosfære
  • Krackwein By Götzelman – Den moderne vinbar. Her er fokus på den nye generation af vinbønder fra området. De vine vi smagte var dejligt stringente og er sikker på der gemmer sig endnu mere god vin på menukortet.

Vin og vand

Man skulle nogle gange tro, at de ikke kan lide deres egen vin. For bestille du vin og vand på baren eller restauranten, så kommer det blandet i et såkaldt dubbeglas. Gerne halv halv: riesling og danskvand. Det virker synd for vinen, men er det en rigtig varm sommerdag, så det helt utrolig læskende – og så kan du føle, at du er med på den lokale mode.

Neustadt og Rohstoff

Neustadt er en af de større byer på den Deutsche Weinstraße – Her er idylliske små gader, som virkelig er et besøg værd, hyggelige butikker og lækre traditionelle restauranter. Efter at have spist på en restaurant i Kunigundenstraße med skøn flammkuchen og bagt kartoffel faldt vi over en lille vinshop med hipster-toner: Rohstoff. Der måtte vi ind!

Rohstoff bestyres af en ung mand med hjertet hos de skøre vine, og som er stemmen for de små vinbønder, der ikke selv har kapacitet til at kører vinhandel i baggården. Der er fokus på kvalitet og vores snak løber hurtigt afsted, og han fanger vores interesse efter de vine vi ikke finder alle andre steder. Han har nogle åbne flaske fra en vinsmagning dagen i forvejen, som han synes vi bare skal smage! Efter forgæves at have forsøgt at finde vinbonden Frank John (hvis vine jeg havde spottet efter en god omgang insta-research), får vi her muligheden for at smage på hans vine! Og som vinsælgeren siger, så er vinen ‘sin egen’ ligesom Frank Johns personlighed – præcis som vi kan li det. Vi ender med hænderne fulde af spændende vine inden vi sætter næsen mod syd igen.

Når man går efter det bedste

I Deidesheim ligger noget af det som alle snakker om i Pfalz. Nemlig Weingut von Winning, som alle mener laver regionens mest spændende og bedste vin. Altså et sted vi for guds skyld ikke måtte lade stå urørt hen. Vi kommer ind i det fine smagelokale, hvor ekspedienten står og ikke rigtig vil snakke engelsk. Vi prøver at komme ind på livet af det ret store vinudvalg, men hun kommer ikke rigtig frem med noget spændende. Jeg prøver ihærdigt at udfordre hende. Men det vildeste hun kan finde på, er noget meget fadet riesling, til alt for høje priser. Vi prøver deres brand Dr. Deinhard – som er det ultra klassiske. Her falder vi pladask for både en über klassisk riesling og en sekt. Her rammer de virkelig plet og til fornuftige priser – måske vi bare ikke er til de populære Winning vine, men de faldt altså bare udenfor vores smag og den yderst uinspirerende ekspedient hjalp selvfølgelig heller ikke på oplevelsen.

Men bare rolig – andre gode oplevelser var i den grad mere værd at skrive hjem om. Læs om besøg hos hhv. den moderne vinbonde og hippie-bonden – Comming soon!

Gode råd til din tur i Pfalz
  • Få fat i årets vinrute-kort på turistinformationen – de findes i rigtig mange af de små byer.
  • Vores hemmelige inspirationsliste: Se den her.  Med en blanding af vinhuse, butikker og barer i Pfalz som enten er et besøg værd eller som vi har en drøm om at besøge. Brug din kritiske sans og lad dig inspirere! (Vi hører gerne om dine oplevelser!)

 

One Comment Add yours

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *