#Pinot Noir fra Alsace: Sohler et Fils

4 Pinot Noir, 1 vinhus

Det seneste år har vi for alvor (igen) fået øjnene op for Pinot Noir druens kvaliteter. Og på sommerferien i Alsace fik vi da også smagt en masse dejlig Pinot Noir, hvor noget også røg med i bagagerummet til Danmark.

Det var en varm eftermiddag, da ramte vi byen Itterswiller, der ligger i det nord-østlige Alsace. En helt fantastisk hyggelig by med vinranker hængende over hovedgaden – og med udsigt udover vinmarkerne og de alsaciske bjerge.

Pinot Noir smagning fra Alsace

Grunden til vi tog turen til Itterswiller var faktisk for at besøge en anden vinbonde, hvis vin vi havde smagt nogle dage forinden på en restaurant i Strasbourg . Men på adressen lå et hotel, hvor der umiddelbart ikke var mulighed for at smage på vin, så en hurtig beslutning blev taget – og der stod vi pludselig i baggården hos Sohler et Fils.

På besøg hos Sohler et Fils

Sohler et Fils er én ud af mange vinproducenter i Itterswiller. Byen består i bund og grund af 3 familier, der med årene har giftet sig på kryds og tværs med hinanden. Derfor hedder mange af byens steder også det samme, hvor enten “Sohler” eller “Fils” indgår.

Hos Sohler et Fils taler man enten tysk, fransk – eller slet ikke! Så uden den store lyst eller evne blev de tyske verber afprøvet – og ved hjælp af fagter og gemalens forbløffende gode skole-tysk fik vi historier om den store danske politikker Freddy Blak, der efter sigende skulle have en forkærlighed for Sohler et Fils vine. Og beskrevet hvordan der kom den ene tur-bus efter den anden med danske og svenske turister for at smage de ædle vine, der her blev produceret.

Med det oplæg, så kan man jo kun have store forventninger.

Vi smagte de traditionelle vine: Pinot Blanc, Riesling samt en række Pinot Noir, der både kom i en rosé udgave samt i forskellige årgange (2014, 2011 og 2001). Uden den store begejstring blev der købt nogle flasker med hjem – mest af alt på grund af det var spændende at smage druens udvikling med årene – og så havde vi ikke før smagt en Pinot Noir, der var lageret så længe.

Pinot Noir smagning fra Sohler et Fils

I går, godt et halvt år efter købet, skulle vi så smage vinene igen. Og for første gang nogensinde smagte vinen bedre her hjemme, end da vi smagte den hos vinbonden selv.

Stemningen var sat med rød ternet dug, fransk musik og hjerter i rødvinssovs – eller ‘Coeurs de porc au vin rouge’  som de siger i Frankrig – og her er hvad vi smagte:

fransk landkøkken

sohler et fils

Sohler et Fils, Pinot Noir Rosé 2014

I næsen røg, fedme og varme. En duft af anis og petroleum gør vinen svær at placerer. Farveren er lys rose, utrolig fin og sart. Smagen overrasker med en let blomstersødme, der fint balanceres af en god syre med noter af grapefrugt og sure blommer. En let og alligevel en fyldig vin med karakter, som vi gerne drikker en sommer dag på teressen.

rose pinot noir

Sohler et Fils, Pinot Noir “Symphonie de fruits rouges” 2014

Vinen har en let brunlig karakter. I næsen får du jordbær, sødme, jord og som navnet hentyder til en symfoni af røde bær. Smagen er meget stringent, minimalisktisk og enkel (som man kan forvente af en Pinot Noir). Vinen er saftig – og har et meget rent og mineralsk udtryk med de røde bær i centrum – en simpel fornøjelse, der glider virkelig let ned.

pinot noir

Sohler et Fils, Pinot Noir “Affiné en Fût de Chêne” 2011

Igen får du i glasset en lys, brunlig vin. Duften du møder indeholder hindbær, sødme og tydelige spor af denne vin har fået fad. Smagen er igen med røde bær, hvor hindbæren er i centrum. Egefadet giver vinen en dybde, der sammen med de bløde tanniner og syre gør vinen interessant og behagelig at drikke både uden og sammen med mad.

Sohler et Fils, Pinot Noir “Elevé en Barrique” 2001

Hvad skal man næsten forvente, når man åbner en 17 år gammel flaske Pinot Noir? Vi havde nok større forventninger til det historiske vingesus end til smagen, men der skete noget helt andet.

sohler et fils

Farven er igen af den lys brunlige karakter. I næsen får du igen de røde, karakteristiske bær, men med masser af fad, fylde og varme. Smagen er dejlig kompleks, det er en stor Pinot Noir med dybde, kraft og saft. Alle parameter er blevet skruet op, og årene har givet vinen en tørhed, som klæder vinen virkelig godt. Som en Pinot Noir nu er, let og elegant, balancerer den smukt mellem sin lette struktur og fylden fra fad og tid. Den passede perfekt til det landlige måltid med svinehjerter, rødvinssovs og kartoffelmos.

Den eneste fejl var vi kun havde købt én flaske med hjem!

fransk landkøkken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *