#På vinferie i Alsace

Winers på vinferie i Alsace

Winers var selvfølgelig på vinferie i sommers. Nordfrankrig i Vosges bjergene – bedre kendt som Alsace. På bjergenes skråninger er vinmarker så langt øjet rækker, og vinbønderne bor bogstaveligt talt side om side. Dertil har enhver bonde med respekt for sig et vinudsalg, hvor man kan smage inden man køber. Yep! Det er yderst perfekt.

For turister og andre vin-entusiaster som os, er der lavet en lang vin-rute langs bjergets fod på Alsace-siden (Route des Vins d’Alsace), som fører ud og ind af de klassisk franske landsbyer. Og tag endelig ind og kig lidt på byerne også – det er som at stå midt i landsbyen fra Disney’s Skønheden og Udyret. Mange af de lidt større byer har de dejligste specialbutikker med franske oste (Comté i massevis), slagtervarer og bagværk – lige fra baguette til tærter. Men tilbage til vin-herlighederne – for dem var der i den grad rigeligt at komme efter:

Helt generelt vin i Alsace:

Da vi er i det nordlige Frankrig, hvor der er et forholdsvis koldt klima, så oplever vi her meget høj syre, syrlige frugttoner samt en mineralsk duft og smag i vinene.

De er skide gode til hvidvin, lige fra det helt tørre til det ulideligt søde. De typiske druer kaldes de ‘7 søstre’, hvor 6 af druerne bruges til hvide vine:  Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc, Muscat Blanc, Sylvaner og Gewürztraminer. Rieslingen er den mest kendte, men de andre er helt sikkert også værd at stifte bekendtskab med.

Så laver de Crémant D’Alsace (deres ’champagne’) og rødvinen er enkeltstående Pinot Noir (den 7.drue) – en let rødvin, der er god til sommerdagene. Den kommer også i boble udgave, nemlig Crémant D’Alsace rosé, der består af 100% pinot noir. Generelt lige Winers’ vinsmag.

De fleste steder er det gratis at smage – eller gratis, hvis man køber noget. Priserne er generelt set lave, du får virkeligt meget god vin for pengene, imens det er en stor oplevelse, at se og høre de enkle bønder fortælle om deres hjerteblod. Og det gælder både imens det står på, men det tilfører også et ekstra niveau til vinen, når du lukker den op hjemme i Danmark.

Så det er bare med at finde ud af hvem der kører! Og som en venlig vinhandler sagde til os “Sjovt nok er det ofte kvinderne, der kører bil i det her område.” Det kan man jo så tolke som man vil 😉

Men den slags ligger Winers selvfølgelig ikke under for. Man må selvfølgelig gerne spytte ud, så chaufføren også kan være med – og så kan man jo drikke videre, når man kommer hjem med dagens vin fangst.

Læs om et af vores besøg hos en vinbonde i Alsace – hos Sohler et Fils her.

TIP:

Husk at gå i et større supermarked. Her kan du for billige penge købe rigtig gode vine fra resten af det franske land og lækkert charcuteri, oste og alt muligt andet, som man kan fylde bilen og køletasken med inden hjemturen.

Kort over vinruten fås gratis i området. F.eks. på i turistinformationer rundt i de lidt større byer. Her kan man også finde information om forskellige arrangementer vinbønderne holder, hvor man f.eks. kan komme med ud i markerne, eller få insider viden om hvilke vinsteder, der er børnevenlige (har et legerum).

vinruten i Alsace

One Comment Add yours

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *