#Tør mjød og friske fyre

Tør mjød og friske fyre

Vi kører ned ad en lille grusvej lige uden for Malling, syd for Aarhus. Vi er blevet inviteret ud og smage på mjød hos Malling Mjød –  vi er noget spændte på hvad det der mjød er for noget. For mjød er jo noget med vikinger der drikker af horn, ikke? Fulde af fordomme og med åbent sind er vi klar til at møde Malling Mjød.

Vi kommer til en helt almindelig gård, ikke helt den vikingeborg som vi havde forventet, men man kan selvfølgelig heller ikke få det hele. En dør i stald bygningen åbner sig og to friske fyre tager imod os.

Michael Skjødt Jørgensen og Torben Mølgaard-Andersen er de to entusiastiske bryggere, der står bag Malling Mjød. De tager mjød ganske seriøst – og missionen er at være et alternativ til vin, brygget af gode lokale ingredienser.

Overraskende smag

Det er vores første reelle møde med mjød, og selvom Michael og Torben slår sig på at lave tør mjød, så er forventningen, at der må være sødme til stede, men smagen overrasker. Malling Mjøds sager smager på ingen måde kvalmende sødt. Det har derimod masser af karakter og finesse, som faktisk leder tankerne over på hvidvin.

Honning-noterne er tydelige, og med Michael og Torbens kyndige vejledning kan vi sagtens smage de forskellige honningtyper i det brede sortiment. Smagen er ren og lækker –  tilføjet smags varianter som f.eks. hyben. Sortimentet er bredt  og der eksperimenteres i stor stil, for at opnå nye spændende resultater – så vi har store forventninger til de fremtidige årgange mjød.

Michael og Torben fortæller entusiastisk om de forskellige varianter, og hvad man med fordel kan spise til. Det er tydeligt de lever og ånder for deres produkter, og det er passionen der bærer værket.

På besøg hos malling Mjød

Er Mjød ikke bare vikinge-øl?

Nej, nej! Mjød har ikke meget med øl at gøre! For at få mjød skal du bruge honning, vand og gær. Men det er helt tydelig vi ikke er de eneste, der har været lidt i tvivl om hvordan det hænger sammen. Derfor består en del af Michael og Torbens arbejde også i at lære folk hvad mjød er og hvad det kan.

Malling Mjød laver tør mjød, kontra de fleste andre mjød producenter, som brygger i det søde register. Sødmen eller tørheden afhænger af forholdet mellem sukker og vand. Honningtypen er også meget afgørende for smagen af det der brygges. Malling Mjød tilføjer så bær, urter eller fad for at udvide smagen.

Honning skal der til

Malling Mjød bruger rigtig meget honning! Faktisk starter man med adskillige kilo, nemlig omkring 20-30% honning. Michael og Torben bruger kun honning i høj kvalitet og fra lokale producenter – og det er ikke billigt! Så mjødpriser og honningpriser hænger faktisk ret meget sammen.

Ligesom druesorten er meget afgørende for vinens karakter, så er planterne som bierne har lavet honning på meget afgørende for karakteren på mjød. Hvilket giver nogle spændende muligheder for at nørde med smagen.

Der brygges mjød i Malling

Honning er anti-bakterielt, så det er helt unødvendigt med konservering og andre tilsætningsstoffer, så længe man brygger efter almindelige regler for fødevareforhold. Og så kan vi lige give den bonusinfo at honning pga. sin anti-bakterielle virkning kan bruges mod vorter – har vi hørt fra pålidelige kilder med erfaring på området.

Mjød som valuta

Det hele startede med at Michael manglede noget at handle med til vikingetræf. Han opdagede at mjød var i høj kurs, og så derfor sit snit til at starte en produktion. Desværre skete der en fejl ved første produktion – de bryggede alt for lidt og det smagte fantastisk. Så det hele blev i egne hænder.

Så Malling Mjød er ikke helt vikinge-fri, men det er alligevel ikke vikingerne, der har fået smag for deres mjød. Derimod sælges der meget mjød til unge studerende, hvor den hipster-agtige drik i moderne flasker og kvalitetsfokus er gået rent ind.

Malling Mjød på fad

Det er et helt bevidst valg, at relancere mjød som et mere sexet og instagram venligt produkt – for derved at støve ryet af, komme ud til en anden målgruppe og vise hvad mjød kan. Det er da også mad-entusiater, hipster-typer og feinschmeckere, der har fået smag for Malling mjød, hvilket matcher meget godt med vores indtryk. Det bliver spændende at  følge med i hvad fremtiden bringer for mjød.

Smag på Malling Mjød

Det var super spændende at møde mjød-mændene, og få aflivet nogle af de fordomme vi havde om mjød. Torben og Michael er to friske, små-tossede og humoristiske fyre, der laver et rigtig lækkert produkt, som vi kun kan anbefale at prøve.

De slår gerne dørene op, og har et spændende smage-program i støbeskeen, hvor man kan komme og blive introduceret til deres sortiment og hele mjød-verdenen. Så følg dem på Facebook og hiv fat i dem, hvis I vil gerne vil smage mjød.

Vi fik selv købt et par flasker med hjem, som vi skal prøve at smage sammen med noget mad. Det vender vi  tilbage om, når vi har drukket og spist noget mere.

Samling af Mallings Mjøds forskellige årgange

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *