#Nytårs-bobler 2018/2019

De første og sidste bobler nytårsaften

Vi har samlet 3 bud på årets første og sidste bobler. Lige fra velkomst med nytårstale og aperitif til klokken slår tolv og kransekagen skal på bordet.

Bobler /  mousserende vine kommer i mange former, og derfor er det vigtigt du kan dine fingerregler, når du skal vælge bobler til de forskellige formål. Vi kommer her med et par fif til do’s and dont’s når du skal vælge bobler til nytårsaften, sammen med vores bud på hvilke bobler, der kunne stå på bordet i løbet af aften.

 

Champagne til Aperitif og nytårstale

Champagne er ofte den mest kendte, prestigefyldte og dyreste mousserende vin, men når du finder den rigtige Champagne, så er det virkelig også godt. Og denne Champagne er ikke nogen undtagelse!

Vi har valgt at servere det bedste først. Dine smagsløg er stadig i top og hele traditionen omkring nytårstalen fortjener noget godt.

Arnaud Robert Champagne Brut Reserve – 259 kroner ved DITVINHUS

Lavet på Pinot Meunier, Pinot Noir, Chardonnay. I glasset har du super flotte, visuelle bobler. Smagen er mineralsk og frisk med noter af ananas og grønne æbler. God dybde og meget balanceret vin, der sagtens kan stå selv  – eller servers sammen med f.eks. blinis med fisk og skaldyr eller bruchetta med svampe.
Skulle flasken ikke blive tømt, så tag den med over til forretten, hvor den også vil passe rigtig fint ind i de fleste tilfælde.

 

Cava til forretten

Det er nytårsaften, så vi går også med bobler til forretten. Vi har her valgt at serverer en Cava til forretten. Cava er Spaniens svar på Frankrigs Champagne, og et billigere alternativ, hvor der også er mange rigtig gode vine at finde. Det er lidt mere en jungle, men kigger man sig for, får man rigtig gode bobler for pengene.

For Champagne ikke er de eneste bobler der virker til nytår.  Champagne fra Champagne i Frankrig er ofte lækkert, bevares. Men prøv også at kigge udover denne vinregion. Du kan finde mindst lige så lækre bobler fra andre steder. F.eks.: Cremant fra resten af Frankrig, Cava fra Spanien og Sekt fra Tyskland er alle klassiske mousserende vin-betegnelser, der alle er lavet efter gode metoder.

Codorníu, 1551 – Cava Brut, Catalonien – 109,- ved Kjær Sommerfeldt

Vores bud er denne Cava, Brut lavet på Xarello, Macabeo og Parellada.  En meget klassisk Cava med fine bobler. Her får du  igen en rigtig fin balance mellem tørhed, syre og sødmen i form af citrusfrugter; lime og citron noter kombineret med smagen af ristet honning. Vil begå sig godt til både fisk, skaldyr og tapas anretninger. Smagen er stadig helt i top, bare til en lidt anden pris end “the real deal”-champagne.

 

Sparkling til kl. tolv og kransekage

Når klokken slår tolv og propperne springer, så er det også gerne her kransekagen kommer på bordet. Derfor er det vigtigt at du ikke vælger en alt for tør flaske bobler til den meget søde kage – det bliver simpelthen et mis-match, da vinen kan virke desideret sur og kransekagen absurt sød.

Når det er sagt, så sværmer vi selv til de tørre vine, og har her vi fundet en der bevæger sig på grænsen – stadig syre bid, men med god frugt og let sødme. Har du en sød tand, så skal du nok vælge en vin med mere restsukker.  Gå da efter halvtørre eller halvsøde mousserende vine. Halvtør er ofte betegnet: Sec eller Seco. Imens halvsød er betegnet: Demisec eller Semi-seco.  

Emiliana Sparkling Organic Brut – 89,- ved Coop 

Vores bud er lavet på Chardonnay og Pinot Noir. En dejlig perlende, frisk og frugtig vin med tydelige noter af papaya, ananas og en smule citrus. Den går under klassificeringen Brut, som er tør, hvilket vi jo normalt ikke ville anbefale. Men da denne stadig har en vedholdende sødme og de tropiske frugter, synes vi alligevel den er et kransekage-match. Et godt bud til prisen og tidspunktet på aften, medmindre du er typen, der spiser hele kransekagen selv 🙂 (- vælg så for guds skyld lidt sødere bobler!)

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *