#Mosel vin

Stop i Mosel

For nyligt gjorde vi stop Mosel , hvor vi selvfølgelig fik smagt på lidt lokal vin. En oplevelse, som har gjort indtryk – og som har fået os til at kigge lidt dybere på Mosel’s vine.

Vinmarkerne Saarburger Rausch i Mosel

Kort om Mosel vine

Mosel er Tysklands højborg, når det gælder vin. Her finder du nogle helt unikke vine, som ikke kan sammenlignes med nogen andre. Og så er Mosel altså ret tæt på Danmark – og derfor oplagt til en kortere vinferie.

Mosel floden udspringer i Frankrig, men når man taler vindistrikt, taler man primært om strækningen fra Trier til Koblenz, hvor Mosel løber sammen med Rhinen. Til Mosel floden er der to afstikkere: Saar og Ruwer, der ligeså hører til Mosel distriktet.

Klimaet her er perfekt til vindyrkning. Sommeren er lun, der hersker en kold vinter. Endda kold nok til at lave Eiswein. De ekstreme skråninger mod syd, gør at druerne får meget sol, hertil kommer genskæret fra floderne, der øger intensiteten af sollyset. Disse modpoler giver vinen en helt speciel karakter.

Når man kigger ned, så er man slet ikke i tvivl om jordtypen. På de stejle skråninger kan man se skifferen ligge, og på bjergsidernes indhuk, se hvordan skifferen ligger lag på lag. I gammel tid var der stor vulkanaktivitet i Mosel. Det har dannet grobund for skifferen – og med naturens gang, flere udbrud med mere, så er jorden blevet godt blandet, hvilket betyder der er stor forskel på jordtypen på korte afstande.

Skifferbunden betyder vinstokkene må søge dybt ned for at finde vand (Rieslingens rødder kan her blive helt op til 12 meter lange) – og det smager man i vinen, der har en meget intens mineralsk smag.

Vinstokkene i Mosel gror i skiffer

Riesling

Riesling er nærmest synonym med Mosel. Største delen af den vin, der produceres i Mosel er Riesling. Riesling planten egner sig også enormt godt til området og klimaet, da den er så hårdfør, og kan modstå både kulde, varme og tørke.

Mosel Riesling smager som ingen anden Riesling i verden. Den er let og elegant med stor friskhed og høj syre. Samtidig er den mineralsk og har stor finesse.

Selvom Riesling er nr. 1 i Mosel, så er weingutterne også begyndt at eksperimenter med andre druetyper, og det er slet ikke umuligt at finde rødvin i regionen. Blandt andet er Pinot Noir vundet frem igen, efter Hitler ellers havde fået alle Pinot Noir vinstokke fjernet, da man under nazisterne ikke ønskede urent vin (dvs. med fransk oprindelse).

Vinsmagning hos Markus Molitor i Mosel. Her smages der bla. på Pinot Noir

Vin-hjerter

Stokkene er i Mosel er hjerteformet – eller nogen af dem er… Vi besøgte Mosel i foråret, her er det let at se, da planten stadig står uden blade. Og flot ser det ud med marker med vin-hjerter, men det er nu ikke på grund af æstetikken vinbønderne her binder deres vinstokke op som hjerter  – men nødvendighed. De stejle stigninger gør det umuligt at lave lange ranker på langs, som vi ellers kender det.

At arbejde på stigningerne er både besværligt og omkostningsfuldt. Derfor er vine fra Mosel også nogle af verdens dyreste at producerer.  Det er heller ikke et ufarligt erhverv, det vidner en gåtur i markerne om, hvor et af dødsfaldene er markeret.

Vinstokke på Saarburger Rausch, hvor bla weingut Appel og Markus Molitor har vinmarker

Et Besøg værd

Mosel er billedskøn, og helt klar et besøg værd! Vinene er noget ganske særligt, som du ikke kan smage hvor som helst. Vi besøgte Mosel i forbindelse med en tur til Paris, så skal I alligevel sydpå, så tag en overnatning i Tyskland. Men husk at de holder søndagslukket ALLE steder.

Markus Molitor

Vi besøgte Markus Molitor, der er bosiddende i midten af Moseldalen. En eksklusiv vinsmagning, lidt til den dyre side, men også en stor oplevelse. Vi smagte her 8 vine (+ det løse) for 20 euro. Vin-priserne lå fra omkring 18 euro og opefter, men dette er også et af de vinhuse fra Mosel du måske har hørt om før – her altså lidt kendisfaktor involveret – selvfølgelig også vin af høj kvalitet.

Weingut Appel

I Saarburger ligger Weingut Appel, som bestemt også er et besøg værd. Vi nåede aldrig til en smagning hos ham, men efter at have banket på flere gange, blev vi til sidst lukket ind af hans mor – og fik lov til at købe et par flasker vin. Hvilket vi er meget glade for!

Weingut Appel har Riesling vinstokke på Saarburger Rausch, sammen med flere af top vinhusene, såsom Weingut Markus Molitor og Weingut Forstmeister Geltz-Zilliken (der også leverer Rieslingen til vores ynglings gin: Ferdinand ). Saarburger Rausch er en 12 kvm stor vinmark, med en 30-60 procent stigning

Til forskel fra de anerkendte vinhuse, så er Appel en ukendt perle. Her starter priserne på 5 euro, og for bare 7 euro får du en virkelig god vin. Vinstokkene her er 50-60 år gamle, og jorden er klædt i skiffer med et rødligt skær.

På Saarburger Rausch i Mosel. Weingut Appels vinmark

Vinrejse i Tyskland er altså et besøg værd – og kan tilgås på mange måder – både som miniferie eller på vej sydpå fx. til Frankrig.  Men også at følge Mosel-floden til den smukke by Koblenz hvor Mosel-floden møder Rhinen. Altså virkelig et områder som emmer af vin – og desuden tilbyder smukke landskaber og masser af krigshistorie (mellem de mange tysk-franske borge).

Fortsætter du af Rhinen kommer du til Alsace i Frankrig: Læs vores guide til Alsace lige her.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *