#Mortens aften med ande-tapas

Ande-tapas – alternativ Mortens aften menu

Winers har sammensat en anderledes Mortens aften menu. Med lidt forberedelse dagen i forvejen kan du præsenterer en ande-tapas efter blot 1 time i køkkenet på selve dagen.

Opskrifterne kan måske skræmme lidt, men de er faktisk ret simple. Fra sommerferien i Frankrig havde Brita skaffet et par dåser “Cassoulet au confit de canard” – dette kan du finde herhjemme også – vi har set det i større i supermarkeder. Man kan selvfølgelig også starte selv fra bunden, men med fuldtidsjobs med travle hverdage, så går vi bestemt også ind for convenience. Mangler du også vin til ande-tapas, så har vi 3 gode bud her.

Menuen:

  • Spængt andebryst på pastinakbund
  • Salat med konfiteret and og sherry dressing
  • Cassoulet au confit de canard – (oversat: Kasserolle med andelår og bønner)
  • Rodfrugter i andefedt

Ande tapas til mortens aften opskrift

Opskrifterne

Sprængt andebryst på pastinakbund med selleripuré og grønkålschips

6 stk

  • 1 stk stort andebryst
  • 4 spsk sukker
  • 4 spsk salt
  • 3 laurbærblade
  • 1 tyk pastinak, ca 5 cm i diameter
  • Smør til stegning
  • 1/3 knoldselleri
  • 1 boullionterning
  • ½ Lime
  • 2 store blade grønkål
  • rapsolie
  • Salt, peber

Forberedelse: Bring 0,5 L vand i kog sammen med 4 spsk sukker, 4 spsk salt og 3 laurbærblade. Lig andebrystet i en beholder. Når sukker og salt er opløst hældes vandet over et andebryst. Luk beholderen og sæt på køl i 1-2 døgn.

Kan laves i forvejen: Skær knoldsellerien i store tern. Kog sellerien mør sammen med bouillon. Hæld vandet fra.

På dagen:

Grønkålen vaskes og rives i mundrette stykker. Kålen kommes i en skål og vendes med en ½ spsk rapsolie. Fordel kålen på en bageplade med bagepapir. Drys med groft salt. Bag i ovnen ved 180 grader i 10 min. Smag evt. til med ekstra salt. Lad kålen køle af.

Andebrystet steges på en middelvarm pande, ca. 10 minutter på hver side, først på skindsiden. Lad brystet hvile i stanniol i 10 minutter. Skær efter de 10 minutter brystet i tynde skiver.

Pastinakken skæres i ½ centimeters skiver. Imens brystet hviler, steg pastinakskiverne i resten af andefedtet og lidt smør i ca. 5 minutter på hver side.

Selleripuréen varmes i en gryde (hvis det blev lavet i forvejen), tilsæt saften fra ½ lime – krydr med salt og peber.

Anret på en pastinakskive 2-3 skiver andebryst, lig en top af puré oven på og afslut med et par grønkålschips.

And tapas mortens aften opskrift

Cassoulet au confit de canard – Kasserolle med Andelår og bønner ala Winers

I den opgringelige form, er det en fransk bonde ret med andelår, pølse, flæsk, bønner og grønsager. Vi har forenklet den, og tilpasset den vores ande-tapas. Hvis du ikke lige har fået hentet noget Cassoulet au confit de canard i Frankrig, så kan det købes i bl.a. Salling. Eller Du kan finde opskrifter på nettet og starte fra bunden et par dage i forvejen.

4 personer

  • 2 dåser Cassoulet au confit de canard
  • 1 dl rødvin
  • Syltede rødbeder
  • Frisk timian

Tag andelårene op, og læg dem i et ovnfast fad – som du sætter i oven. Giv lårene omkring 20 minutter ved 225 grader. Lårene er tilberedte, så de skal bare have varme og sprødhed.

Bønne-sovsen kommer du i en gryde. Varmer op og tilsætter lidt rødvin. Smag til med salt og peber.

Anret i skål eller tallerken med bønne sovsen nederst og et mørt andelår på toppen. Pynt med lidt frisk timian og stave af syltede rødbeder oven på, da det giver et ekstra pift til retten og ellers er meget brun-i-brun.

Salat med Konfiteret and og sherry dressing

4 personer

  • Konfiteret and (det har du fra opskriften ovenfor, eller køb “confit de canard”)
  • Salat blanding
  • Syltede rødbeder
  • Rødløg
  • Vinaigrette (olivenolie, sennep, sherry, salt og peber)

Vask din salat, og pluk den i mindre stykker. Du kan også gøre det let og købe en færdig blanding i supermarkedet. Det samme gælder rødbederne, som du kan vælge at hjemme-sylte eller købe på glas.

Skær rødløgene i tynde stykker.

Vinaigretten blander du af en kvart dl. sherry og 2 tsk sennep, som du pisker sammen, mens du gradvist tilføjer en halv dl. olivenolie, og smager til med salt og peber. Hæld vinaigretten over din salat.

Pluk et par andelår, som du har et par ekstra af fra cassoulet au confit de canard retten.

Anret med salat, syltede rødbeder, rødløg og and.

Rodfrugter i andefedt

4 personer

  • 1 kg rodfrugter
  • 3 Spsk andefedt (Spørg i slagterafdelingen eller brug fedtrester fra and)
  • Frisk timian
  • Salt

Vask og skræl dine rodfrugter. Skær dem i mindre stykker, hvordan er efter temperament (det er her du må free-style). Læg dine rodfrugter i en stor bradepande – og vend rodfrugterne andefedtet, salt med en god groft salt – og sæt dem i ovnen ved 225 grader i ca 40 minutter.

Rodfrugterne må gerne få et rustikt udtryk. Pynt med frisk timian, det både ser godt ud – og smager herligt.

Vin til ande-tapas

Vi fik selvfølgelig også noget godt vin til vores ande-tapas. Hvilke vine vi vil anbefale til kan du se her.

 

One Comment Add yours

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *