#Jagten på flæskestegs-vinen

Flæskesteg og vin

I forsøget på at finde den helt rigtige flæskestegs-vin har vi smagt os igennem lidt af hvert. Her er vores fem favoritter, som stikker i hver sin retning.

Den traditionelle – La Villette, 2017, fundet hos Ditvinhus

Duften af røde bær, blomster og let vanille får os at tænke på sommer (og til dels skræmmer det os lidt væk), men smagen byder på en dejlig balanceret vin. Dejlig frugtig med skønne solbær, blommer og let peber. Vi er ude i et let egefad, som klæder vinen ganske godt og som går rigtig godt til flæskestegen. Blandet af hhv. grenache, mourvédre og syrah og fra Languedoc i Frankrig. Den saftige bær smag og lette syre, vinder her vores hjerter – og gør at vinen går super godt i spænd med flæskestegen og resten af julebordet.

Den stilsikre –  Oratoire St. Martin, Cote Du Rhone, fundet hos Bichel Vine

En Rhone-vin går man sjældent galt i byen med og kan altid hente anerkendende blikke fra familien ( -intet ondt om Rhone, og det er jo altid dejligt at score nemme point). Denne her er ganske klassisk med fine finesser. Vi er endnu engang ude i en blanding af grenache, mourvédre og syrah, dog kraftigere krydret og ikke nær så frugtig og saftig.  Brombær og lette toner af lakrids. Fadet er let og balanceret. En fin tørhed og tannin bid, som passer godt til den fede mad. Mens det krydrede supplere de tunge smage.

Den søde bær bombe – Frederiksdal, Nielstrupmark

Ud af de bedste kirsebær fra Frederiksdal på Lolland er denne kirsebærvin produceret. Det er en vinøs oplevelse trods kirsebærenes tilstedeværelse. En høj sødme udvikler sig i sammen spil med solbær og kirsebær smage. Til sidst sparker en let syre ind, som giver et godt modspil. Vinen er fyldig og  passer jo faktisk okay til flæskestegen, da bærintensiteten går godt til den traditionelle fede steg. Vi skulle dog lige have kølet den lidt ned, stuetemperaturen var ikke et hit, men omkring 10-15 grader havde nok været passende. Men det er et utraditionelt valg – og for at Frederiksdal fungere for dig, så skal du skal kunne lide sødmen og den intense  frugt. Et valg der kan dele vandene ved julebordet (det gjorde den i hvert fald hos os). Desuden kandidere den til det helt sikre valg til ris ala manden.

Den hvide natur – Cardonnacum, Beaujolais, Fundet hos Smukvin

Den lille producent fra Beaujolais har lavet en skøn natur Chardonnay. Den oser af æblenoter, så snart flasken er åbnet. Den er gæret i duften, men det viser sig slet ikke i smagen. De har holdt den fra egetræsfadene, så den er næsten smørfri i fedmen. Til gengæld stadig med fylde og den dejlige syre er bevaret. Syre-kicket og æblerne passer skønt til flæskestegen og dens fylde gør at den kan klare den fede julemad – dog gerne med en god rødkålssalat til at friske måltidet op og akkompagnere hvidvinen. Det er et virkelig godt valg, hvis du mest tilhøre den hvide vinfront.

Den vilde honning vin – Malling Mjød, Egelund

Elsker du honning? Så er tør mjød helt sikkert et godt valg til din flæskesteg. Mjød behøver ikke at være en sød bombe og det er Malling Mjød beviset på. Derimod præsentere de mjød, som minder meget mere om vin. Malling Mjød har et spændende sortiment af mjød, men netop denne Egelund, har noget ekstra fylde, så den går til den tunge julemad. Egelund har lagt på Egetræsfad, hvilket giver den ekstra karakter og dybde – og altså en noget mere vin-agtig karakter. Så vil du udfordre selskabet er Egelund måske det rigtige valg til din flæskesteg. Læs mere om vores besøg hos Malling mjød her.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *