#Holland på godt og ondt

Smag på Holland

Holland har meget godt at byde på, men det kan også være en noget anderledes mundfuld end vi danskere lige har smag for. Vi har her samlet hvad vi mener er Holland på godt og ondt, men prøv selv, måske tager vi fejl?

Kristina-delen af Winers er ofte i Holland for at arbejde, og Brita-delen har ferieret på de kanter, så vi har begge bekendtskab med mad- & drikke-kulturen (primært i regionerne Flevoland og Overijssel, som er beliggende lige i midten af Holland.)

Vi har mest befundet os i farmer-land, hvor byerne er små, hyggelige og idylliske. Der er flade marker så langt øjet rækker, og utallige kanaler, som gør en GPS uundværlig! (Kommer du i sidst i april til sidst i maj, så møder du disse fantastiske tulipan-marker)

Du bliver vild med:
ØLlerne

Øl er det oplagte valg i Holland. De er gode til at lave det, og alkoholprocenten er sjovere end i Danmark! Desuden har de hollandske butikker et stort udvalg af gode belgiske øl – og det er til rigtig gode priser. Men når vi taler Holland, så snyd ikke dig selv for en Guldpener pilsner og La Trappes store udvalg af Trapist øl, som vi hos Winers er store fans af. (Vi brygger på et selvstændigt blog-indlæg om La Trappe og andre gode øl fra Holland).

 

OST!

Du kommer ikke uden om Gauda, som også falder i de fleste danskeres smag, den bliver aldrig rigtig stærk, så vi går altid efter den ældste i køledisken (overjarig).  Edam er en halv hård let saltet komælks-ost, den findes i utal af kopier, men gå efter den ægte varer, der er en verden til forskel! Maasdammer er den milde hullede ost, som vi egentlig finder lidt for kedelig, men er du til de milde oste, så er det her lige sagen. Kruidenkaas er betegnelsen for oste med urter og krydderier i – udvalget er bredt og spændende, både inden for hårde og bløde oste.

Mange byer har også ostemarkeder og store butikker, der er et rent slaraffenland for osteelskere. Desuden hvis I leger turister i Holland, så besøg byerne Gauda eller Alkmaar, hvor man holder de gamle oste traditioner i live en gang om ugen. Her kan du blandt andet opleve byens forskellige ostelaug dyste i osteløb, afholde aktioner mm. Det er en oplevelse, og en måde at få børnene til at interessere sig for ost.

Grøntsager

Kommer man de rigtige steder og i sommerhalvåret, så er grøntsagerne friske og lækre. F.eks. er rosenkål noget helt andet i Holland – de er små, friske og lækre. Og smager lidt i retningen af nye friske ærter.

Grønthandleren har masser af friske og lokalproducerede grøntsager, og på markedsdagene sælger de små producenter deres frugt og grønt. I Holland er landbrugene generelt mindre end vi kender dem i Danmark, da jord er vanvittig dyr, men til gengæld udnytter de hver en kvadratmeter af deres selv-skabte land.

! Dog skal man vogte sig på restauranter og lignende, hvor de fleste steder enten totalt overkoger eller frituresteger ALT frisk lækkerhed ud af de gode sager.

Fisk

I et land bygget under havoverfladen, er der altid frisk fisk på menuen. Og det er alle mulige forskellige fisk, som vi ikke spiser i Danmark.

De elsker friske sild om sommeren, og spiser dem gerne hele.  Guiden hertil lyder: Hold omkring halen, læn hovedet bagover, træk i et hug kødet af hele fisken, og vupti så er den fisk væk. Det er måske ikke noget du bliver vild med, men det ser cool ud, og silden smager godt – også selvom man spiser den helt normalt.

 

Du vil hade:
Krymmel

Krymmel på morgenmaden: Om du spiser yoghurt eller sandwichbrød, så skal der “hagelslag” (krymmel) på. Vi ville putte det på en kage, men i Holland skal det på morgenmaden. Til gengæld er det virkelig billigt, så er du en kagebager, kan du lige så godt tage lidt med hjem. Hollændernes morgenmad er i forvejen godt fyldt med sukker, når det kommer til frugtyoghurt og sukkerbrød (et franskbrødslignende brød marmoreret med sukker).

stroopwafel

Generelt har hollænderne en sød tand. Hvad man nærmest kan kalde deres national kage er stroopwafelen, der er en yderst kompakt vaffel med masser af sirup imellem.  Det hjælper lidt med kaffe til: Her har hollænderne designet brede kaffekopper med  to håndtag, som passer til at stroopwafelen kan ligge på toppen af koppen af den dampende kaffe, så den smelter og bliver blød. Om man kan lide det eller ej, så skal det prøves.

Kroket

Kroketter er meget populære, og ser ofte noget mere indbydende ud end de er. De er lavet af en ragout (mos), og kan indeholde alt fra fisk, ost, kød og kartofler, der bliver dyppet og rullet i æg og rasp, hvorefter de frituresteges.  Som du måske allerede har gættet så startede kroketten ud med at være noget med lavede af rester, men i dag fungere kroketten primært som tilbehør til aftensmaden eller som snack f.eks. til en øl eller glas vin.

 

De tvivlsomme:
Genever

Genever er Hollands svar på snaps, som de drikker iskold og til mad. Genever var englændernes inspiration til opfindelsen af Gin, og det har noterne af enebær (gran smagen), dog ikke nær så tydelig som i gin.

Genever fås i forskellige udgaver alt efter bryggemetode. “Oude” er den krydrede, der er lavet efter den gamle opskrift. “Jonge” er den unge opskrift, som er meget neutral i smagen. “Korenwijn”, som betyder korn-vin, er også en gammel opskrift, men brygget på minimum 51% malt. Den bliver desuden lageret på egefade, og har derfor også kendetegn der leder tankerne hen mod Whisky.

Oranje bitter

Her den 27. april er der Koningsdag. Hollænderne fejrer deres konge Willem-Alexanders fødselsdag. Det er en dag, som hollænderne går voldsomt op i. Butikkerne sælger merchandise, hvor du kan få alt fra orange fjerboaer, kroner og hårpynt til regnslag med det hollandske flag.

På Koningsdagen drikkes den helt specielle orange likør: Oranje bitter. Den er lavet på citrusfrugten Pomerans (en bitter appelsin) og brandy. Farven repræsenterer den nationale orange farve. Oranje bitter er bestemt ikke nogen fantastisk gastronomisk smagsoplevelse (som genever kan være), men en hollandsk tradition, og uundgåelig sidst i april.

Så meget mere

Vi har blot nævnt et par af de madtraditioner som hollænderne byder på. Alt i alt har Holland masser der er værd at smage på, så kom bare afsted, det er jo lige om hjørnet. Kun 7 timer i bil fra Aarhus. God tur!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *