#Gastronomiske Grønland

Gastronomiske Grønland

Grønland er et gastronomisk eventyr, hvor autenticitet og kvalitet er i top. Kristina har besøgt Grønland, og her kan I læse hendes gastronomiske rejsedagbog fra en madkultur, der stammer fra fanger-samfund og ligger vægt på lokale råvarer – og der i dag er forfinet til eventyrlige retter og gode special øl.

Eventyret starter i Ilulissat. Ilulissat ligger på vestkysten i diskobugten, og er en vild naturoplevelse, da en kæmpe gletscher kælver enorme mængder af isbjerge ud i diskobugten. Derfor var vores første gastronomiske øjeblik på en klippeformation ud til isfjorden med hjemmesmurt madpakke med moskusokse-spegepølse og en lommelærke med hvid portvin.

    

Sultne og overvældede er dette svært at slå. Men allerede til  aften fortsatte madoplevelserne, og vores grønlandsrejse blev fyldt med god mad og drikke:

 

Grønlandsk Tapas

Efter en lang og smuk dag i naturen går vi ombord på restaurant Mamartut. Stemningen er hyggelig og udsigten er smuk. Hos Mamartut får jeg en lækker fiskeplatte, som indeholder alt godt fra det grønlandske hav. Platten er overvældende. For at udpege det bedste, må nævnes snekrabben og en røget laks, der smeltede på tungen. Desuden smagte vi på Matak, som er hvalspæk – der findes ikke noget mere grønlandsk –  dog ikke en specialitet jeg får hang til!

Isbjergs-drinks

Restaurant Icefiord er lidt af en perle. Her er det smukkeste panorama-view direkte ned til havet, og de mange flotte isbjerge. Vi startede med gin&tonic i baren med den grønlandske gin Isfjord, som er brygget på vand fra Ilulissat isfjord. Lækker mild gin, der kun behøver et squeeze tonic. Is i drinken er selvfølgelig også is fra isbjergene.

Hvalbøf – min nye favorit

På restauranten (stadig Hotel Icefiord) får jeg en lækker fiskesuppe til forret med de lækreste fjordrejer. Dernæst står den på finhval-bøf til hovedret. Det smager lidt som oksekød møder en fisk – konsistensen er bøf-alike, men hav-smagen er ikke til at tage fejl af. Jeg var vild med det!

kantine-mad med masser af fisk

Vi rejser med kystskibet for at komme til Nuuk. Her står den på mere grønlandsk mad, og her en delikat frokost: En simpel mad med røget hellefisk – det er ren guf! Aftensmenuen stod både på  lammekød og på andendagen (enorme mængder) laks. Her er der value for money – udemærket for en færge.

Nuuk på verdenseventyr

Vi er ankommet til Nuuk, og i anledningen af en fødselsdagsfejring besøger vi den spændende restaurant Nasiffik. I Grønland er mikset af grønlandsk og thai mad set mange steder – og med fokus på høj kvalitet. Mikset virker umiddelbart lidt underligt, men når man møder retterne giver det rigtig god mening. Her får jeg de lækreste kammuslinger i chilisauce til forret, og en cremet fiskesuppe til hovedret. Friske grønlandske skaldyr og fisk møder asiatiske krydderier, så der er fuld smæk på smagen.

Lokal øl

På Daddy’s – en stor pub i Nuuk centrum – skænkes Godthåb Bryghus‘ forskellige øl. Bryggeriet ligger inde ved siden af. Jeg smager selvfølgelig alle på kortet. Sortimentet svinger alt efter efterspørgsel og sæson. Bryghusets standard-øl: Bajâ, er en classic pilsner af god kvalitet. De mest interessante øl, som jeg smagte på var Erik Den Røde, Perseq (den ufiltrerede Bajâ), Mosaik Pilsner (en lettere sommer øl) og Umímak Bajâ – Moskus bryg, som er en bock øl. Mens champagneøllen var en lidt ærgerlig fornøjelse, som mest af alt mindede om en doven øl.

Godthåb bryghus er repræsenteret mange steder, får du muligheden, så smag også nogle af øllene fra Qajaq, som er et sydgrønlandsk bryghus, der også tilbyder et spændende sortiment og smukke etiketter.

Varm slædehund

Efter en tur på værtshus, må der junkfood til – og det klarer Nuuk til top-karakter! I cafeen på Katuaq (kulturhuset) får vi en Varm Slædehund – en mokusokse-pølse i hotdog-klæder. Dette er en af de bedste hotdogs jeg har smagt til dato! Skal man nævne én lille ting, der ikke fungerede var det manglende ketchup, men det kunne man nok have skaffet fra personalet, hvis man havde haft tålmodigheden. Personalet var travlt optaget, men de havde venligst skiltet med ventetid, og ventetiden må siges at være det hele værd.

Gourmet i top

På Hotel Hans Egede ligger to restauranter og Skyline bar. Vi besøgte gourmetrestauranten Sarfalik til frokost. Restauranten har udsigt over Nuuk, og til frokost havde vi det hele for os selv – egentlig utroligt, når der om aftenen er fuldt udsolgt. Til frokost valgte vi Grønlandsk Stjerneskud. En stor fornøjelse, der bød på veltilberedt og frisk fisk: Dampet og panneret hellefisk, store rejer, stenbiderrogn og et lækkert stykke røget laks.

Grønlandsk kaffe

Grønlandsk kaffe må jo også prøves, når man besøger Grønland – derfor besøgte vi Skyline bar. Grønlandsk kaffe laves af kaffe, Whisky, Kahlua, Grand Manier og lidt flødeskum. Det lyder jo umiddelbart stærkt – og det er det også 🙂 Men undervejs opvarmes og flamberes alkoholerne, på helt bestemt vis – denne udførelse symboliserer følgende: Sort kaffe er polar natten, flammerne i alkoholen er nordlyset, den hvide flødeskum er sneen.

Desværre kom nordlyset ikke meget til syne for os pga. midnatssolen og den skyfri himmel, men historien er god, og det smager dejligt.

Fantastiske Grønland

Med dette slutter mine beretninger om Grønland, og jeg må ønske at alle mad-elskere med kærlighed for vild natur må opleve Grønland. Her et billede fra vores sidste aften, hvor den stod på hjemmelavet rensdyrryg fra Brættet (den lokale handelsplads for vildt). Rensdyret var mørt og smagte SÅ lækkert.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *