#Er naturvinen kommet til Jylland? – en begynderguide

Naturvin – en guide for begynder

Naturvin hitter big time i København, og er i den grad et rigtigt hipster fænomen. Men hvad skal vi med naturvin – og hvorfor er det interessant for alle os non-hipstere? Vi har undersøgt sagen (drukket en masse vin), og fundet et par spændende bud frem.

Hvad er naturvin egentlig?

Der findes ingen certificering, så reglerne er til debat, men følgende synes som minimum at være opfyldt:

  • Økologisk eller biodynamisk dyrkede druer
  • Ingen tilsætningsstoffer, hverken kunstige eller naturlige, så ingen sukker, ingen svovl, ingen vand osv.
  • Nogle anvender en minimal mængde svovl (max 30 mg/L) ved tapning, da det er svært at undvære.  (Konventionel vin kan indeholde op til 400 mg/L i følge EU lov – afhængigt af vintype og sukkerindhold)
  • Druerne er håndplukkede.

Disse regler gør at vinen fremstår markant anderledes end konventionel vin – og sågar end økologisk eller biodynamisk vin. De udelukkede tilsætningsstoffer gør at vinen også kan udvikle sig meget efter tapning, f.eks. kan gæring i nogle tilfælde fortsætte i flasken. Hvad de andre nok vil kalde fejl i vinen – bliver i naturvin-verdenen kaldt karakter.

Det giver absolut nogle anderledes smagsoplevelser, som både har overrasket os negativt, men i den grad mest positivt. På mange måder er det at drikke naturvin, som at skulle lære at smage på vin forfra. Alt hvad man troede man vidste, bliver udfordret. Men det kan bestemt også have sin charme, hvis man kan lide at blive overrasket – og smage noget anderledes vin. Det er lidt en jungle, så det handler om at smage sig frem – eller følge vores anbefalinger længere nede.

Vi har generelt oplevet naturvin som utrolig klarer i smagen, og ofte uklare i farven. Smagsmæssigt at have mere syre og saft end en tilsvarende konventionel vin. Ofte en sur duft, som ikke altid er så tiltalende – hos visse naturvinsfolk er det her “funk” begrebet kommer på banen. Dette bygger vi udenlukkende på vores lille erfaringsgrundlag (så her er der fare for fordomme og begrænset viden).

 

Fra naturvinelskeren

Vi har allieret os med Troels fra Anduma Vini – han har en dejlig lille webshop og en kæmpe viden (- og i skrivende stund åbner han vinbar i Vejle på fredag den 1/12). Troels’ kærlighed til naturvin kan overbevise de fleste om, at det er et forsøg værd:

“Jeg har det lidt svært med dem, der enten helliger sig til natur eller konventionel vin. I min verden byder begge typer, eller hvad vi nu skal kalde det, på noget interessant og unikt. Noget af det jeg er faldet for ved naturvine er det liv, eller som som færøske Solfinn fra Rødder og Vin siger: energi, der er i vinene. Energi, liv og vildskab er for mig nogle af de ord, som beskriver naturvine og adskiller dem fra konventionelle. Ud over deres ofte åbenlyse bælle potentiale! ”

Naturvin

Udover at snakke med Troels har vi selvfølgelig også smagt på nogle af hans vine – og det er tydeligt hvordan de på bedste vis er umiddelbare, trods store forskelligheder. Og som Troels nævner det resulterer det i vin, som får smilehullerne frem og man får mod på et ekstra glas.  Med naturvinene handler det også om at starte blidt ud, og ikke blive skræmt væk fra start:

“Lige så er forskelligheden blandt naturvine enorm. Det synes jeg også er tydeligt i de to producenter i mit sortiment, som kan betegenes som naturvinsproducenter, der arbejder helt uden tilsætningen af svovl, og som jeg ser, som gode udgangspunkter til at starte på naturvinenes univers”

FIRE begynder-Naturvine som Winers er faldet for:

100% Garnatxa fra Castell D’age i Penédes, Spanien – fra Grapeland, 129kr

Wow en smagsoplevelse! Vinen rummer så mange smagindtryk – først krydret og god varme, som så bevæger sig over i en dejlig frisk syre af bær og ribs. Balancen er super og smagene står knivskarpt, uden det på nogen måde bliver kedelig – en rigtig Winers vin!

Vinen er super ung og lavet på 100% Grenache. Vi anbefaler den som alletiders “Begynder”-naturvin – for her bliver du ikke slået omkuld af funky dufte.

100% Garnatxa fra Castell D'age i Penédes, Spanien - fra Grapeland

Granite fra Michel Guignier i Beaujolais, Frankrig – fra Anduma Vini, 179kr

Vinen er let, legende og skøn saftig. Den har en let naturvinsduft – uden det bliver for meget. Vi smager masser af bær og syre med en tilpas tørhed. Den afsluttes af en let krydret dybde sammen med en jordbær sødme. Endnu engang oplever vi denne her specielle klarhed i smagen, men stadig med masser af kompleksitet. Den passer godt til lette retter – vi spiste f.eks. risotto sammen med vinen, men vi har også bare nydt den som den er. Absolut en skønhed blandt de lettere vine.

Granite fra Michel Guignier i Beaujolais, Frankrig - fra Anduma Vini

 

Fleur De Carrot fra Agnes et Philippe Badea i Rhone, Frankrig – fra Rosforth & Rosforth, 162kr – Granache på 70 år gamle vinstokke – mon den smager af gulerodsblomst?

Sikke en kompleksitet af kraft og sødmefuldhed. En fantastisk fylde – nærmest tyk i konsistensen. Sødmen leder tankerne over på gulerodsødme – måske er det bare en forstilling, der er opstået af navnet – men smagen vækkes.  Den har en fantastisk varme, men er også oppe i 15% 🙂 Der er virkelig smæk på den franske blomsterpige, og vi vil klart anbefale den til mad.

Fleur De Carrot fra Agnes et Philippe Badea i Rhone, Frankrig - fra Rosforth & Rosforth

Theodora fra Gut Oggau i Burgenland, Østrig, fundet hos S’vinbar, 200kr

Hvordan smager Theodora? Gut Oggau’s vine er lavet med personlighed, og derfor også med ansigt på flasken. Theodora er en let perlende, lys – men uklar hvidvin, der byder på syrlige dufte, æble og med en let fedme (hvis man kan sige det om en duft). Theodora er skøn forfriskende med smage af klare mineraler, og syrlige stikkelsbær og pære. Den afsluttes med salte noter.

Vinen er lavet på en blanding af Grüner Veltliner og Welschriesling. Så skøn at vi bare glæder os til at drikke den igen – måske til en fiskeanretning med saltbagte grøntsager er vores første indskydelse på madfronten. Mon ikke vi kommer til at lave et helt indlæg om Gut Oggau og deres vin-perler.

Theodora fra Gut Oggau i Burgenland, Østrig, fundet hos S'vinbar

 

Tør du ikke helt at kaste dig ud i hele flasker naturvin?

S’vinbar i Aarhus byder på et stort udvalg af naturvine på glas. Så her kan du smage på en række vine – de behagelige værter guider gerne bag disken.

Rosforth og Rosforth i Sonnesgade byder også gerne på en smagsprøve i butikken med ene naturvine. Udvalget er spændende og historierne gode. Læs mere om vores besøg hos Rosforth & Rosforth her.

Anduma Vini i Vejle åbner fredag d.1 december med Troels bag disken. Vi ved han har gode naturvine i sortimentet, som smager skønt – uden de bliver alt for funky.

 

3 Comments Add yours

  1. Whisky, øl og vin Nørden siger:

    Super fin artikel. Naturvin er kommet for at blive, der venter sjove og skøre oplevelser, både positive og negativeNaturvin skaber altid en god debat i selskabet

    1. admin siger:

      Hej Carsten 🙂 Ja naturvin er spændende! Vi får i hvert fald mere og mere smag for sagerne.
      VH Winers / Kristina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *