#Champagnesmagning med Tange-Gérard

Champagne med et dansk islæt

Der er allerede i ordet “champagnesmagning” indlagt en vis forventning om den eksklusive, pompøse og graciøse oplevelse. Derfor var det med en vis forventning, vi trådte ind i smagslokalet på NO16 i Aarhus, da DITVINHUS arrangerede champagnesmagning med delvist dansk ejede Tange-Gérard champagnehus.

 

Tange-Gérard

Domainet Tange-Gérard drives i dag af ægteparret Solveig Tange og Alain Gérard. Domainet ligger i champagne-regionen Côtes des Blancs – i den lille landsby Soulières syd for Epernay, og har været i Alain’s familie i generationer. Det lå ikke umiddelbart i kortene at det var Alain, der skulle overtage. Men efter mødet med Solveig, og deres fællesliv begyndte at tage fart, valgte de i 2003 at flytte til Soulières for at blive deltids vinbønder.

I 2006 blev “Tange” navnet tilført idet familien overtog et parcel, der tidligere var lejet ud. Solveig lejer nu parcellet, og har dermed officielt fået sit navn med i systemet. Tange-Gérard råder nu over 3 parceller, hvilket svarer til omkring tre hektar, og gav arbejdet og produktionen den volume, der fik Solveig og Alain til at tage skridtet, og blive fuldtids vinbønder.

Fordelingen i  beplantningen er således at halvdelen af planterne er Chardonnay, og den anden halvdel er fordelt på Pinot Meunier og Pinot Noir – hvor Pinot Noir begynder at fylde mere og mere. Parcellen, Solveig og Alain overtog i 2006 var misvedligholdt, og derfor kæmper de med plante-sygdommen esca, der angriber vinstokkens rødder.  Det betyder de hvert år må fjerne flere hunderede døde vinstokke og plante nye. En stor opgave for det lille vinhus, men en nødvendighed. De ramte Pinot Meunier vinstokke skiftes ud med Pinot Noir. Den løbende udskiftning gør parcellet hele tiden giver udbytte, hvor en total udskiftning ville tage mange mandtimer samtidig med at vinstokkene ikke kan høstes inden 4 år efter beplantningen.

I dag producerer Tange-Gérard mellem 8000 – 10.000 flasker champagne om året. Resten af druerne sælges til de store champagnehuse. Salget af druer giver penge til driftomkostningerne her og nu, hvorimod deres egne flaske først giver et potentielt udbytte efter flere år, når flaskerne er klar til salg.

I lære som champagnebønde

Solveig har en baggrund som journalist, og har skulle lære vinfaget helt fra bunden. Derfor har hun blandt andet har været på beskærer kursus på Lycée Viticole, en prestigefuld vinskole. Solveig har taget sin beskærersaks med til smagningen, som hun viser frem imens hun fortæller om alle processerne og arbejdet i markerne. Vi mærker tydeligt at det er vigtigt for Solveig, at vi skal forstå hvor champagnen kommer fra – og det kæmpe arbejde, der ligger i at lave gode druer.

Det står klart man ikke kan læse sig til at lave god vin, det er noget man akkumulere igennem årene. Solveig nævner blandt andet at der i februar har været et vejrfænomen, der fik en grandtante af familien til at forudse at den sidste nattefrost først vil finde sted sidst i maj. Derfor afventer de med afknopningen dertil. Om det holder stik vides ikke, men det er tydeligt at familien er i synergi med deres jord, og har et historisk register at trække på – samt en respekt for den landbrugsvirksomhed de står med hænderne i.

En vigtig sparringspartner for Solveig og Alain er kooperativets vineri i Vertus. Når vinkooperativet mødes for at blande de nye, stille vine: vins clairs, så har de erfarende vinbønder i kooperativet været en stor hjælp. Alain fortæller om den svære disciplin, der stiller enormt store krav til koncentrationen og tålmodigheden. Det er med ærefrygt han træffer sine valg, men er så også indstillet på, at når de selv er tilfredse – så er der ingen der kan sige noget.

 

3 vine vi gerne vil fremhæve

Tange-Gérard –  Solliage 2013 – 100% Chardonnay

Da vi smager champagnen er det en Jyllands præmier. Det er en ung champagne, der (med fordel) kan gemmes flere år. En sart duft af friskhed, mineraler og pære.  Smag af lime, umodne citrusfrugter. Skrap syre, der afblødes i slutningen. En vin der helt sikkert vil bliver rundere med årene, men som uden tvivl også er spændende i sine unge år.  Brut med 6 g. sukker – altså meget tør vin. Kombinationen af tørhed og frugt er virkelig skøn – lige i vores smag!

Tange-Gérard -  Solliage 2013 - 100% Chardonnay

 

Tange-Gérard – Noir et Blanc 2011 70 % Pinot Noir & Meunier, 30 % Chardonnay

En sjov duft ovre i syrnet mælkeprodukt. Balanceret syre møder en let fedme. Igen et strejf af pære og syrlige æbler. Sammen med de lette tanniner har denne her champagne en bestandighed, som gør den virkelig indbyder til at være en mad-champagne. Vi får lyst til at gå ombord i en skaldyrbuffet sammen med Noir et Blanc.

Tange-Gérard - Noir et Blanc 2011 70 % Pinot Noir & Meunier, 30 % Chardonnay

 

Tange-Gérard –  Rose de Saignee 100% Pinot Noir

Den smukke røde farve fanger straks i øjnet. Duften er straks lette bær, let syre. En behagelig syre spreder sig sammen med den lette bærsødme, som også går igen i smagen. Frisk, men stadig med en snært af fad. Sådan en stille pinot noir note af skovbær, jordbund og læder sniger sig også med på sidelinjen. Vinen er spinkel i sit udtryk på sådan en rigtig fin måde.

Tange-Gérard -  Rose de Saignee 100% Pinot Noir

 

Ikke lutter lagkage – og champagneparty

Vi bliver i mødet med Solveig og Alain mindet om at champagne i bund og grund (blot) er et landbrugsprodukt, og det at være champagneproducent ikke er nær så eksklusiv som det ellers kan lyde.

Solveig og Alain bruger rigtig mange timer ude i markerne – og på alt det der ligger udenom. Det er hårdt arbejde, der kræver tålmodighed, passion og ikke mindst kærlighed til jorden, vinen og faget. Som lille vinhus, skal man have alle kasketter på, og være alt fra lige fra dygtig landmand til skarp sælger.

Så da Alain tilbyder at splejse os sammen med et par af de lokale, single vinbønder, så vi kan blive gift ind i Champagneområdet, så bliver vi enige om den lige skal overvejes. I virkeligheden er vi nok bare bedre til at drikke champagnen end at lave den…

Men et besøg hos Solveig og Alain siger vi til gengæld ikke nej til – og man er uden tvivl meget velkommen til at kigge forbi (især under høsten).

_______________________________

Vil du gerne følge med i årets gang hos Tange-Gérard, så har Solveig en blog, hvor du kan følge eventyret på vingården: Følg med her

Vinene kan findes hos DITVINHUS. Ikke alle er på deres webshop, men de har dem. Kontakt Lars på lars@ditvinhus.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *