#Amico Vin – Velkommen til Piemonte

En tur til det jyske Piemonte

Det er fredag eftermiddag, og efter en lang arbejdsuge er vi taget på køretur i det østjyske. Det er vinter, det sner faktisk lidt og så er det bælgmørkt, så vi fornemmer mest de landlige omgivelser ud fra de små veje, som vi er kommet ud på. Udenfor Lading ligger Markusminde. Vi møder Amico Vin skiltet, drejer af landevejen, og lidt efter kører vi ind på gårdspladsen, hvor Amico Vin er beliggende i sidebygningen til landejendommen. Hygge, varme og lys stråler ud af den lille vinbutiks sprossede vinduer – og vi skynder os ind i varmen.

Amico Vin er Karin og Ole’s årelange flirt med Piemonte i Italien. Og det er den stemning, der møder os i vinbutikken. I midten står langbordet – samlingspunktet, hvor Karin og Ole byder på Italienske og lokale specialiteter. Som de siger: “Det er om bordet vi mødes”.

Her handler det om mere end bare vinen i flaskerne: Det handler lige så meget om mødet med italienerne og de historier, der følger med hver vin og vinbonde; Det at have siddet i køkkenet og spist mamas hverdagspasta sammen med vingårdens familie og arbejdere.  Gæstfrihed, vin og gode historier, er det som Amico Vin består af.

På besøg hos Amico vin, der har specialiseret sig i italienske vine

Hvorfor lige vin fra Piemonte?

Karin og Ole var egentlig først faldet for Toscana, men efter en smuttur til Piemonte vendte de ikke tilbage. De forelskede sig i det mere frodige landskab, menneskerne, maden – og selvfølgelig vinen.  Nu har Karin og Ole deres andet hjem i Piemonte. En fast plads på vingården Fattoria San Giuliano i landsbyen Nieve og en lille stam-vinbar er udgangspunktet for deres italienske netværk – her snakkes der i krogene og hen over vinen – alle kender Karin og Ole.

Det er blandt andet også her, der bliver hentet inspiration til nye vinhuse. Det er især Ole, der kører ud. Drevet af nysgerrighed og passion besøger Ole flittigt både nye vinbønder – og dem de allerede har i deres sortiment. Ole har besøgt hver og én af de vinbønder, som han handler med.

Karin og Ole fra Amico vin
Meget mere end Barolo

Selvfølgelig har Amico Vin også Barolo på hylderne, men der er også meget andet at komme efter. Druer, som vi slet ikke kender, kommer på bordet – lige sådan som vi elsker det, nemlig at smage noget nyt. Især to vine, druesorter skiller sig ud, og er nogle vi gerne vil stifte yderlig bekendtskab med:

Vi falder pladask for en vin på Dolcetto d’alba druen – vi møder fylde med varme noter og mere viskositet, frugtighed og en meget let syre. Når man lige hører navnet, så tænker man, det er nok noget sødt noget – men nej nej, det er dejlig dybt og balanceret, det som vi smager på. Navnet stammer fra det lave syre indhold, der gør druen smager lidt “dolce” (sød) på ganen. Dette opvejes af det store garvesyre indhold, som blødgøres med en kortere gæringstid. Dolcetto dyrkes udelukkende i provinserne Cuneo og Alessandria, og er en mørk drue, der modnes tidligere.

Hvidvinen på Nascetta fra området Langhe er en sand fornøjelse. Den går under tilnavnet den Hvide Barolo – det er velberettiget. Her fra Osvaldo Viberti. Den starter frugtigt med lyse blommer og derfra over i en behagelig mineralsk tørhed. En snert af let fedme og citrus noter. Skøn kompleksitet, der åbner op for nye nuancer for hver gang du smager! Nascetta druen havde sin storhedstid for mange år siden, men er i dag sjælden og dyrkes kun af ganske få vinbønder i Langhe. Efter denne oplevelse har vi klart fået blod på tanden efter mere. Spændende vin, hvis andre vine på Nascetta druen lever op til samme niveau, så forstår vi slet ikke, hvordan den kunne blive glemt.

Vine fra Piemonte fra Amico Vin

Besøg det jyske piemonte

Besøget hos Amico Vin er det ultimative længste vinbesøg vi har lavet – og det er kun positivt ment. Karin og Ole bød os ind med åbne arme og hjerter. De delte åbent og ærligt deres vin og historier ud – og vores begejstring over det velvalgte vinsortiment, gav os et skønt indtryk af Amico Vin.

Vi kan ikke vente med at besøge dem til sommer, når også den hyggelige gårdsplads bliver taget i brug og den sommerlige Piemonte-stemning ligger sig over Markusminde.

Hver fredag er bordet dækket, så du kan få en lækker snack med på vejen (virkelig dejligt, når man kommer direkte fra arbejde). Butikken er åben fredag 16-19 og lørdag 10-14 – ellers ring, hvis du kommer forbi, så åbner de dørene, hvis det er muligt. Find Amico Vin på Facebook.

Italiensk vin fra Piomonte Amico Vin

One Comment Add yours

  1. Søren Thielke Pedersen siger:

    Skøn artikel om to dejlige mennesker som står mig nært – de er så passionerede og både empatiske og sympatiske…

    Jeres artikel og billeder er bare til et 12 tal !

    Stor tak for denne oplevelse !

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *